Слободна уметност

На форуму ће бити приказане књиге и њихови описи. Оставите своје мишљење, и напишите укратко о књизи коју сте прочитали


You are not connected. Please login or register

Јован Стерија Поповић "Кир Јања"

Post new topic  Reply to topic

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

MrRope95


Admin
"Кир Јања"-негативни јунак
У делу "Тврдица" у први план су стављене најгоре људске особине које човек уместо да сузбија он их поспешује и због тога пропада, у сваком смислу те речи.
 Кир Јања је трговац који се обогатио зеленашењем и због тога стекао углед у друштву. Живи у наизглед срећној породици која је све осим тога, млада жена Јуца која се удала за њега само због новца, новац ни не добија. Између љубави младића којег је волела и богатог кир Јање она бира новац, не слутивши да ће јој то донети несрећу. Кир Јања је порочан, саможив, човек без морала, а уз то је и кукавица. Новац је постао његов порок због којег жртвује и себе и своју породицу. Толико се одао тврдичлуку да је почео да штеди и на важним стварима, што му је донело више штете него користи. Пример за то јесте када му се срушила штала и побила коње само зато што претходно није хтео да да новац за њену поправку. Као и у свему и при одабиру слуга је био шкртица, јер је радије бирао оне који нису тражили новац, па макар то били и стари и наглуви људи попут Петра. Неповерљив је према људима и једино што га чини срећним и задовољним јесте сандук пун "лепих жутих дуката." Толико је опседнут дукатима па их стално пребројава и разговара са њима као да су људи. јања због свог тврдичлука запоставља породицу, која је топло уточиште сваком човеку. Велики је материјалиста и све гледа кроз богатство, а ни не схвата колико је уствари сиромашан човек јер нема пријатеље и полако губи поверење своје породице. Врхунац његове шкртости и похлепе јесте када је своју ћерку Катицу обећао за жену човеку својих година само зато што овај није тражио никакав мираз. Љубав према новцу му је прерасла у болест, јер је покушавао да нађе начин да му и после смрти нико не узме новац. Све Јањине снове о идеалном недодирљивом богатству порушио је Мишић узевши му ћерку и сво богатство. Јања, негативни јунак ове комедије не мења се ни када остаје сам већ само жали за својим жутим дукатима.
  Сви смо ми понекад шкртице и имамо Јањине особине, али не смемо дозволити да нам оне постану опсесија и наши "зли господари."

http://freeart.ml/

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Post new topic  Reply to topic

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum